Vaření brambor není žádná raketová věda. Pokud však chcete, aby byly brambory chutné a měly správnou konzistenci, je nutné dodržet optimální dobu vaření. Prozradíme vám, jak dlouho se vaří brambory na přílohu, na kaši a na salát. Dozvíte se také, jak uvařit brambory ve slupce nebo v mikrovlnce.
Jak dlouho se vaří brambory na přílohu?
Pokud připravujete klasické vařené brambory v hrnci, trvá vaření obvykle 15 až 20 minut. To závisí především na tom, na jak malé kousky brambory nakrájíte. Pokud zvolíte menší velikost, stačí je vařit pouze 15 minut.
Nejlépe však uděláte, když brambory během vaření zkontrolujete a posoudíte, zda jsou uvařené. Zda jsou brambory skutečně dostatečně uvařené, zjistíte tak, že vyjmete 1 kus, položíte jej na dřevěné prkénko a propíchnete špičkou vidličky. Pokud bramboru snadno propíchnete, je uvařená. Ještě lepší metodou je nechat bramboru chvíli vychladnout a ochutnat ji.
Brambory na přílohu by se měly připravovat v dostatečně velkém hrnci v mírně osolené vodě. Po uvaření je slijte a pro jemnější chuť přidejte trochu másla a jemně je rozšťouchejte. Pro oživení přidejte trochu čerstvé petrželky.
Jak dlouho vařit brambory ve slupce?
Protože se plody brambor mohou lišit velikostí, neexistuje univerzální doporučená doba pro jejich vaření ve slupce. Velké brambory by se měly vařit ve slupce nejméně 30 minut, střední 25 minut a malé brambory stačí 20 minut.
Pokud se chystáte připravovat brambory ve slupce, je velmi důležité, abyste vybrali plody stejné velikosti. Jen tak se všechny brambory uvaří rovnoměrně. Před vařením je důkladně omyjte a odstraňte klíčky. Vařte je tak, aby byly zcela ponořené v mírně osolené vodě. Stav uvaření zkontrolujete tak, že do nich píchnete vidličkou. Pokud se vidlička do brambor snadno zaryje, je čas hrnec odstavit z ohně a vodu z brambor vylít.
Jak dlouho vařit brambory na salát?
Lahodný bramborový salát s majonézou a zeleninou nesmí chybět na vánočním stole českých rodin. Většina z nás připravuje brambory na salát ve slupce. To je nejlepší způsob, pokud chceme, aby byl salát co nejchutnější. Brambory ve slupce by se měly vařit 20 až 30 minut v závislosti na jejich velikosti. Jak bylo zmíněno o něco výše, nejlepší způsob, jak zjistit, zda jsou brambory ve slupce uvařené, je píchnout do nich vidličkou.
Náš tip: Na salát kupte brambory typu A. Mají voskovitou strukturu, která je pro tento účel ideální.
Jak dlouho se vaří brambory na kaši?
Brambory na kaši je třeba vařit o něco déle než klasické přílohové brambory. Díky tomu se lépe rozmixují a získáte jemnější strukturu kaše. Doporučujeme je vařit 20 až 25 minut v závislosti na velikosti. Nezapomeňte před mixováním k nim přidat plnotučné mléko a máslo, abyste vytvořili hladkou lahodnou chuť a strukturu.
Náš tip: Na přípravu kaše použijte brambory typu C. Nikdy k tomuto účelu nepoužívejte nové brambory.
Jak uvařit brambory v mikrovlnce
Příprava brambor v mikrovlnce je velmi jednoduchá a rychlá. Vždy používejte celé brambory ve slupce. Nejprve je důkladně omyjte a osušte. Vezměte vidličku a brambory s ní po celé ploše propíchejte. Potřete je olejem a položte je na talíř nebo do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Ohřívejte je asi 3 až 4 minuty v závislosti na jejich velikosti. Poté brambory vytáhněte a otočte je kleštěmi. Vložte je znovu do mikrovlnné trouby na 3 až 4 minuty. Brambory jsou uvařené, když je můžete zcela bez odporu propíchnout párátkem.
Foto: shutterstock.com / depositphotos.com