Vaření kukuřice v hrnci, jedna palička je držena nad hrncem dřevěnými kleštěmi.

Je to jedna z nejoblíbenějších letních pochoutek vůbec. Vůně mladé, čerstvě uvařené kukuřice doslova evokuje pobyt na koupališti nebo někde u vody. Možná si říkáte, že na její přípravě se nedá nic zkazit. Opak je však pravdou. Tajemství úspěchu spočívá především v tom, jak dlouho se vaří kukuřice. A vězte, že někdy stačí jen 5 minut. V následujících řádcích vás podrobně provedeme celým procesem, jak uvařit kukuřici.

Jak dlouho vařit kukuřici?

Odpověď na otázku, jak dlouho vařit kukuřici, závisí na zralosti jednotlivých klasů. Pamatujte, že nejrychleji se uvaří nejčerstvější mladá kukuřice. Bude hotová možná už za 5 minut po uvedení vody do varu. Pokud byste naopak vařili kukuřici v plné zralosti, museli byste na požadované změknutí čekat asi 15 minut. Doporučujeme však kukuřici během vaření průběžně kontrolovat, například vidličkou. Může být hotová po 10 minutách, může však vyžadovat až 20 minut ve vroucí vodě.

Několik kusů kukuřice vařící se v hrnci.

Jak vybrat nejlepší kukuřici na vaření

Můžete přesně vědět, jak uvařit kukuřici i jak dlouho vařit kukuřici, ale pokud si vyberete klasy nevhodné k vaření, na kukuřici si příliš nepochutnáte. Při výběru proto věnujte pozornost listům, vláknům, zrnům i samotnému klasu. A berte v úvahu i vůni kukuřice.

  • Listy – vždy vybírejte kukuřici se zelenými, pevnými, pružnými a vlhkými listy. Suché, hnědé, křehké nebo zvadlé listy napovídají, že kukuřice je starší, a tudíž nevhodná k vaření.
  • Klas – zvláštní pozornost věnujte špičce klasu, která by měla být až do konce pokryta kukuřičnými zrny.
  • Vlákna – u čerstvé kukuřice jsou vždy vlhká a jemná. Naopak starší kukuřice má vlákna tvrdší a sušší.
  • Jádra – pokud jádra čerstvé kukuřice zmáčknete, vytéká z nich šťáva. Oproti tomu tvrdší jádra svědčí o starší kukuřici.
  • Aroma – o tomto parametru jsme se zmínili v úvodu. Pokud je kukuřice mladá a čerstvá, má příjemnou, nasládlou vůni.
Čerstvé kukuřičné klasy s listy.

Postup, jak uvařit kukuřici

  1. Příprava kukuřice na vaření je podobná přípravě kaštanů na vaření. Také ji musíte nejprve oloupat, respektive všechny její listy a vlákna (nevyhazujte je). Očištěné klasy pak omyjte vodou.
  2. Vložte kukuřičné klasy do hrnce s vodou tak, aby byly zcela pod vodou, a začněte vařit. V této chvíli přidejte ke klasům oloupaná a omytá vlákna, která zvýrazní chuť kukuřice.
  3. Následuje otázka, kterou jsme se zabývali v předchozích řádcích – jak dlouho vařit kukuřici ve vodě. Již víte, že v závislosti na její čerstvosti byste ji měli vařit přibližně 5 až 20 minut.
  4. Jak jsme radili o něco výše, průběžně kontrolujte stav kukuřice. Nakonec klasy vyjměte z hrnce, nechte je vychladnout a podle chuti přidejte máslo, sůl, pepř nebo oblíbené bylinky.
Detail vařené kukuřice posypané solí.

Teď už víte, jak se vaří kukuřice. Nezbývá než vám popřát dobrou chuť.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama