Našli jste letos více hub, než dokážete sníst? Schovejte si jich pár na zimu, abyste si mohli mimo sezónu připravit lahodné houbové dobroty. Poradíme vám, jak na to. Po přečtení tohoto článku zvládnete sušení, zaváření a zmrazení hub levou zadní.
Jak čistit houby?
Aby bylo možné houby dlouhodobě skladovat, je třeba je důkladně očistit. Způsob čištění se liší v závislosti na zvoleném způsobu skladování. Pokud se rozhodnete houby sušit, nikdy je neoplachujte vodou. Důkladně je očistěte malým nožem a zbytky nečistot odstraňte suchou papírovou utěrkou.
Pokud se rozhodnete houby zavařit nebo zamrazit, důkladně je omyjte v misce s vodou. Poté je očistěte nožem. Stejný způsob čištění použijte i před přípravou zdravého oběda z hub.
Jak zamrazit houby?
Mějte na paměti, že houby se nejlépe uchovávají čerstvé, proto jejich zamrazení neodkládejte. Zde najdete návod, jak dusit houby do mrazáku:
- Nakrájejte houby na větší kousky. Pokud budete uchovávat menší houby, nemusíte je krájet.
- Lehce je poduste na pánvi s máslem.
- Houby nechte vychladnout a vložte je do sáčku určeného pro skladování potravin v mrazáku.
- Zamražené houby lze skladovat až 12 měsíců.
Jak sušit houby?
Sušení hub v troubě nebo v sušičce je jednou z nejběžnějších metod uchovávání hub během zimy. Přečtěte si tyto jednoduché postupy a zjistěte, jak na to.
Jak sušit houby v troubě:
- Očištěné houby nakrájejte na přibližně 0,3 cm tenké plátky.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Plátky hub na něj rovnoměrně rozložte tak, aby se nepřekrývaly.
- Houby nejprve sušte 2 hodiny při teplotě 20-30 °C.
- Poté zvyšte teplotu na 40-45 °C. Sušte je, dokud se z nich neodpaří voda.
- Houby pravidelně kontrolujte a alespoň jednou je obraťte.
- Po usušení je nechte vychladnout.
Jak sušit houby v sušičce:
- Houby očistěte a nakrájejte stejným způsobem jako při sušení v troubě.
- Nastavte sušičku na 45 °C.
- Pro určení ideální doby sušení postupujte podle pokynů pro konkrétní sušičku.
Náš tip: Při sušení můžeme jednotlivá patra střídat, aby se houby usušily rovnoměrně.
Jak skladovat sušené houby?
Sušené houby je nejlepší skladovat ve vzduchotěsné skleněné nebo plastové nádobě. Víko by mělo být dobře utěsněné. Nádobu vždy umístěte do uzavřené skříně. Houby jsou velmi citlivé na světlo a vlhkost.
Jak zavařit houby?
Před samotným zavářením hub si nejprve připravte prostor. Počítejte s tím, že budete potřebovat velkou plochu. Ideální je jídelní stůl umístěný v kuchyni nebo na terase.
Budeme potřebovat:
- 500 ml vody,
- 160 ml octa,
- 4 PL cukru,
- 10 ks celého černého pepře,
- 2 bobkové listy,
- 1 KL soli,
- čerstvé houby.
Všechny ingredience (kromě hub) vložte do jednoho hrnce a vařte asi 5 minut. Nálev nechte vychladnout. V jiném hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, vložte čerstvé očištěné houby a asi minutu povařte. Poté je slijte a propláchněte.
Naplňte zavařovací sklenice houbami a zalijte je nálevem, který jste si předem připravili. Jemně houby promíchejte příborovým nožem, aby se nálev dostal do všech koutů. Sklenice pevně uzavřete a postavte je na plech. Vložte je do trouby předehřáté na 90 stupňů a sterilizujte je asi 20 minut.
Jak dlouho vydrží houby v lednici?
Houby zakoupené v obchodě mají delší trvanlivost a někdy vydrží v lednici až 2 týdny. Pokud jde o volně rostoucí houby, měly by se spotřebovat nebo zpracovat co nejdříve. Obvykle vydrží v lednici čerstvé pouze 2 až 3 dny, protože obsahují více vlhkosti než kupované. Pokud nemáte čas je zpracovat co nejdříve, můžete si z nich připravit rychlou a chutnou praženici, která je ideální k snídani nebo i k večeři.
Foto: shutterstock.com / depositphotos.com