Pečené gaštany s rozpraskanou skořápkou na dřevěném pozadí.

Starší generace by o jejich využití v domácí kuchyni mohly vyprávět více než ty dnešní. Zatímco v minulosti se kaštany používaly například i k výrobě mouky, dnes je tato pochoutka především doménou trhů a pouličních stánků. To však v žádném případě neznamená, že si podmanivou vůni pečených nebo vařených kaštanů nemůžete přenést do svého domova. V následujících řádcích vám proto prozradíme, jak připravit vařené i pečené kaštany.

Co obsahují kaštany?

Než přejdeme k samotným postupům přípravy kaštanů, přiblížíme vám, co vlastně jedlé kaštany obsahují. Jsou mimořádně bohaté na zdraví prospěšné látky a vitaminy. Věděli jste například, že obsah vitaminu C je v nich srovnatelný s citrony? Kromě toho obsahují i další vitaminy, a to A, B, E a K. Z dalších zdraví prospěšných látek obsažených v kaštanech nelze opomenout vápník, železo, draslík, bílkoviny a sacharidy.

Velká pánev plná čerstvě pečených gaštanů na venkovním stánku.

Jak připravit jedlé kaštany?

Ať už je plánujete upéct nebo uvařit, nezapomeňte na naříznutí slupky. Vezměte kaštan a ostrým nožem nařízněte slupku do tvaru písmene X. Takto nakrájené kaštany se nejen lépe a rychleji připraví, ale budou se také lépe loupat.

Pečené kaštany v troubě: Jak upéct jedlé kaštany

Velmi jednoduchý a pohodlný způsob přípravy kaštanů. Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Poté položte naříznuté kaštany na plech vyložený alobalem a pečte je asi 20 minut. Pečené kaštany v horkovzdušné troubě krásně provoní celou kuchyni. Pozor na způsob pečení kaštanů, myslete na to, že do trouby musíte přidat misku s vodou nebo použít parní funkci trouby. Působení vlhkosti usnadní loupání pečených kaštanů.

Gaštany připravené k pečení s naříznutými vrcholy na plechu.

Vařené kaštany: Jak uvařit jedlé kaštany

Je to k nevíře, ale postup, jak uvařit jedlé kaštany, je ještě jednodušší než výše zmíněné pečení. Potřebujete pouze hrnec s vroucí vodou. A pokud vás zajímá, jak dlouho vařit kaštany, odpověď zní asi 15 minut. Tedy, týká se to předem nařezaných kaštanů. Pokud jste je náhodou nenařezali, klidně je vařte půl hodiny. Vařené kaštany můžete použít nejen k přímé konzumaci vcelku, ale také například na pyré jako součást zdravého oběda.

Nakrájené gaštany namočené ve vodě před vařením.

Ačkoli jsme se o tom v předchozích řádcích nezmínili, máme pro vás ještě jeden tip – opečené kaštany. V tomto případě bude vůně kaštanů ve vaší domácnosti ještě pronikavější – rázem se přenesete někam na tržiště. Nemluvě o tom, že chuť pečených kaštanů na pánvi je snad nejsilnější. V souvislosti s jejich přípravou doporučujeme slupky nejen naříznout do tvaru X, ale také je před pražením namočit do vody. Kaštany tak příjemně změknou. Tento trik můžete vyzkoušet i před pečením kaštanů v troubě. Poté je opékejte v děrované pánvi nebo na pánvi se silným dnem asi 10 až 15 minut – v závislosti na intenzitě tepla. Dávejte přednost střední teplotě a nezapomeňte kaštany občas promíchat. Zabráníte tak nechtěnému připálení této oblíbené pochoutky.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama